Λίγα λόγια για τη Μαριλένα Καββαδά

Η Μαριλένα Καββαδά γεννήθηκε στη γειτονιά της Κοκκινοσκουφίτσας και μεγάλωσε παρέα με τη Χιονάτη, τους επτά νάνους και τα τρία γουρουνάκια.
Σήμερα ζει δίπλα στη λίμνη των παραμυθιών όπου τα ηλιόλουστα πρωινά ψαρεύει παραμύθια και τα βράδια πλέκει με φεγγαραχτίδες κουβερτούλες για μωρά.
Όταν μεγαλώσει αρκετά, ονειρεύεται να χτίσει ένα σπίτι από μπισκότα σε κάποιο σταυροδρόμι για να κερνά τους περαστικούς ζεστή σοκολάτα με άρωμα αγριοκέρασου και παραμυθόπιτα με καραμελωμένα μήλα και κανέλα.

Ωστόσο, κάποιοι, ποιός ξέρει γιατί; Γράφουν ότι…

Η Μαριλένα Καββαδά έχει πτυχιακές σπουδές στο Χορό (Υποτροφία Ν. Κονταξάκη), τον Ελληνικό Πολιτισμό (Αριστούχος Ε.Α.Π.) και στην Εκπαίδευση & Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία (Αριστούχος Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ο μεταπτυχιακός της τίτλος αφορά στις "Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση" (Αριστούχος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου).

Δραστηριότητα

Από το 1994 επιμορφώνεται εντός κι εκτός Ελλάδας ενώ εργάζεται ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ιδιωτικών παιδικών σταθμών κα νηπιαγωγείων.
Από το 2007 έως το 2013 συνεργάστηκε με το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου υλοποιώντας πολιτιστικά προγράμματα για παιδιά και συντονίζοντας τη λέσχη ανάγνωσης "Παραμυθοπαρέα".
Από το 2013 ίδρυσε και συντονίζει την Καλλιτεχνική & Παιδαγωγική Ομάδα "Μαγικό Κοχύλι" η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στις διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών και την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, τέχνης και πολιτισμού, παιδικών θεαμάτων, επιμορφωτικών σεμιναρίων & εργαστηρίων καθώς και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Έργα της ίδιας και της ομάδας της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους εκπαίδευσης και πολιτισμού (π.χ. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μουσείο Μπενάκη, Θέατρο Ακάδημος, Θέατρο Ριάλτο κ.ά.).
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την εκπαίδευση ενηλίκων τόσο σε σεμινάρια όσο και στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, διδάσκοντας μαθήματα που άπτονται των ειδικοτήτων της σε παιδαγωγούς. Ενδεικτικά, τα τελευταία τρία χρόνια, ανάμεσα σε πλήθος άλλων σεμιναρίων, οργάνωσε με την ευγενική υποστήριξη της Bic Kids τρεις μεγάλες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών στην Αθήνα. Θέμα τους η αξιοποίηση του παραμυθιού ως μέσου μάθησης και ψυχαγωγίας (προσεγγίζοντας παραπάνω από 2.000 εκπαιδευτικούς).
Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας, τον Νοέμβριο του 2019, έλαβε μέρος σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μέρος της ελληνικής "Εβδομάδας Εκπαίδευσης", η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της δέσμευσης της BIC για βελτίωση της εκπαίδευσης 250 εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως μέχρι το 2025 μέσω του προγράμματος: «Μαζί γράφουμε το μέλλον». Συσπειρώνοντας δημιουργικές δυνάμεις της εκπαίδευσης σε 40 χώρες, σε 5 ηπείρους.
Συμπληρωματικά, περιοδικά σχεδιάζει εκπαιδευτικά πακέτα και θεματικά πάρκα για διάφορους επιστημονικούς φορείς (π.χ. Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης), συμμετέχει ως εισηγήτρια σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια διαφόρων επιστημονικών φορέων (π.χ. ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ, OMEP κ.ά.) και επιμελείται εκδόσεις βιβλίων και CDs.

Συγγραφικό έργο

Στο συγγραφικό της έργο εντάσσονται περισσότερα από πενήντα άρθρα σε έγκριτα παιδαγωγικά περιοδικά και 30 βιβλία (τα περισσότερα συνοδεύονται με CD), τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς.

Το βιβλίο της "Το μαγικό κοχύλι της γοργόνας" (εικον. Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ.Διάπλαση) ήταν υποψήφιο για το βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου 2012 (βραχεία λίστα).


Τραγούδια και κείμενα της έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες όπως:
Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Δώρος Δημοσθένους, Γρηγόρης Βαλτινός, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Μακεδόνας, Μάνος Πυροβολάκης, Αφροδίτη Μάνου, Αρετή Κετιμέ, Βαγγέλης Γερμανός, Σαββέρια Μαργιολά κ.ά.

 

Τα τελευταία της βιβλία από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ είναι:

"Το ΧιονΑΝΘΡΩΠΑΚΙ μας"

Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες αξίες (ενσυναίσθηση - ανθρωπισμός - καλοσύνη - αλληλεγγύη - γεναιοδωρία - αλτρουισμός - δοτικότητα)


Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

"Τα δώρα της καρδιάς!"

Ένα γιορτινό παραμύθι για την ανιδιοτέλεια, την ευγνωμοσύνη, την αχαριστία τη συγχώρεση και την αγάπη

Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος

"Τρεις ευχές κρυμμένες σε κοχύλι!"

Ένα βιβλίο - ΠΑΙΧΝΙΔΙ που προσκαλεί τα παιδιά στον κόσμο της μουσειακής αγωγής !

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
Μουσική - Τραγούδι: Βαγγέλης Γερμανός
Τραγούδι: Δώρος Δημοσθένους, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Μαριλένα Καββαδά, Σαββέρια Μαργιόλα, Σπυριδούλα Μπάκα, Γιάννης Παλαμίδας, Μάνος Πυροβολάκης
Συμμετέχει η Χορωδία Δημοτικού της Λεοντείου Σχολής Αθηνών

"Μπλουμ! Ταξιδάκι με λέξεις, νότες και εικόνες!"

Ένα μουσικό εικονοβιβλίο - ΠΑΙΧΝΙΔΙ που προσκαλεί τα παιδιά στον κόσμο της χαράς!


Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός
Τραγούδι: Ελένη Πέτα
Μουσική: Χρήστος Γιαννούλης
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

«Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι»

Ένα παραμύθι για την υπευθυνότητα και τις υποσχέσεις.

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Μουσική: Νίκος Παπαδογιώργος
Φιλική συμμετοχή στα κάλαντα:
Π. Θαλασσινός, Α. Κετιμέ, Θ. Κοτονιάς, Κ. Κουλλιά, Μ. Κώτη, Γ. Μπαγιώκης, Σ. Παπάζογλου, Χ. Τσιαμούλης κ.ά.

«Ο Φάρος με τα χίλια μυστικά»

Ένα παραμύθι για την έμπνευση, τη φαντασία, τη δημιουργική γραφή και σκέψη.

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Μουσική: Σταύρος Παπασταύρου
Φιλική συμμετοχή στο CD: Αφροδίτη Μάνου - Κώστας Μακεδόνας

«Το κρυφτό της χαράς»

Ένα παραμύθι για την ανακάλυψη της χαράς στα πιο απλά πράγματα.

Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Τραγούδι: Παντελής Θαλασσινός & Γιώργος Μπαγιώκης
Μουσική: Νίκος Γ. Παπαδογιώργος

Σχετικά

Διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών, σεμινάρια εκπαιδευτικών, σχολικές γιορτές με την επιστημονική καθοδήγηση και καλλιτεχνική επιμέλεια της Μαριλένας Καββαδά.


© Copyright 2020 Magiko Kohili. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος


Ανάπτυξη ιστοσελίδας Belma