sound by Jbgmusic

Είπαν για εμάς...

Ο Ευγένιος Τριβιζάς έγραψε για τα πρώτα βιβλία της Μαριλένας Καββαδά! (Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές χριστουγεννιάτικες γιορτές & Μουσικοκινητικές και χοροθετρικές καλοκαιρινές παραστάσεις των εκδόσεων ΔΙΑΠΛΑΣΗ)

"Πολλές φορές έχω πει σε συνεντεύξεις μου, ότι συχνά απολαμβάνω πολύ περισσότερο παραστάσεις θεατρικών έργων μου όταν παίζονται από μικρά παιδιά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες παραγωγές που γίνονται από επαγγελματικούς θιάσους. Πιο εμπνευσμένες οι αποδώσεις, πιο γνήσια η προσέγγιση, πιο πρωτότυπες οι σκηνικές λύσεις.

Τη Μαριλένα Καββαδά, την γνώρισα με αφορμή μια τέτοια ξεχωριστή παράσταση του έργου μου «Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι», ένα απαιτητικό και πολυεπίπεδο έργο, που πριν από το πρωτοποριακό του ανέβασμα από τον Θωμά Μοσχόπουλο στο ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Καλαμάτας, ακόμα και κορυφαίοι σκηνοθέτες δίσταζαν να το αγγίξουν.

Με μεταδοτικό ενθουσιασμό η Μαριλένα Καββαδά, ως εκπαιδευτικός αλλά και ευφάνταστη δημιουργός, είχε καταφέρει να μυήσει τα νήπια στο νόημα του έργου ώστε να αποδώσουν τις σκηνές του με αφοπλιστική πρωτοτυπία και συγκινητική απλότητα. Με μια φρέσκια, γνήσια και ανεπιτήδευτη ματιά γεμάτη έμπνευση.

Στη συνέχεια, της ζήτησα και δέχτηκε να χορογραφήσει το ίδιο έργο, όταν παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία από τον «Θίασο 81» στο θέατρο Νέο Ριάλτο και αυτή τη χρονιά χορογραφεί το αντιπολεμικό μου έργο «Ο πόλεμος της Κουτσουλιάς» που θα παιχτεί από τον θίασο Μίμηση – Πράξης στο θέατρο Ακάδημος.

Όταν μου ζήτησε λοιπόν, να διασκευάσει τα παραμύθια μου Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα και Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας, σε μουσικοκινητικά – χοροθεατρικά σενάρια για να τα περιλάβει στο δίτομο αυτό πόνημά της, της τα εμπιστεύτηκα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Το αποτέλεσμα δικαίωσε με το παραπάνω τις προσδοκίες μου!

Δύο μελετημένα βιβλία εμφανώς γραμμένα από μια δημιουργό που όχι μόνο συνδυάζει την θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική πείρα και το πηγαίο ταλέντο, αλλά εντάσσει με ξεχωριστό τρόπο τις τέχνες του χορού, της μουσικής και του θεάτρου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δύο βιβλία που όχι μόνο προσφέρουν στους εκπαιδευτικούς μια σειρά από καλογραμμένα σενάρια αλλά και, οργανωμένες με σαφήνεια, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την προετοιμασία της κάθε παράστασης καθώς και για τα μεθεόρτια της. Μια παιδαγωγικά θεμελιωμένη συλλογή γεμάτη παραμύθια, παιχνίδια, μελωδίες, τραγούδια και χορούς για να μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια της Αυλαίας των Ονείρων, όπου μας προσκαλεί η Μαριλένα Καββαδά.

Εύχομαι τα βιβλία αυτά να βρουν εξ΄ ίσου εμπνευσμένους αποδέκτες και να οδηγήσουν σε απολαυστικές γιορτές – παραστάσεις που θα πυροδοτήσουν την δημιουργικότητα των παιδιών, θα διευρύνουν τους ορίζοντες της φαντασίας τους και θα προσφέρουν την ποιοτική αισθητική παιδεία που τόσο έχουμε ανάγκη στις σύγχρονες κοινωνίες!"

  • Ευγένιος Τριβιζάς